My first big schooltrip

Zo nu en dan kom ik een kunstenaar tegen wiens werk recht door mijn mijn hersenen in steekt en daar een plekje voor zichzelf uitgraaft om in te verblijven en mij als een splinter constant aan zijn aanwezigheid herinnert. Ik ga op zoek naar documentaires, boeken, artikelen, zo ongeveer alles wat ik maar over hem of haar werk kan vinden om mijn honger om meer te zien en te leren te stillen. Een van de recente onderwerpen van een dergelijke van mijn obsessies is de Brits/Ierse kunstenaar Francis Bacon.

Vorige maand vertrok ik op een school reis naar Berlijn, ik was van plan hier eerder over te schrijven maar beter laat als nooit toch? Het was een beetje bijzonder omdat het mijn eerste schoolreis met overnachting was zoals ze dat noemen, Ik ben ondertussen 21 dus ook dit valt onder de categorie beter laat als nooit vrees ik. Een week nadat ik terug was sprak ik mijn 11 jarige neefje, ook hij gaat binnenkort voor het eerst met school op kamp en was dus erg begripvol, vooral de slaap regelingen boeide hem, specifiek de menging van jongens en meisjes op de zelfde kamers, hij verzekerde mij dat dit niet een normale regeling op dergelijke school uitjes is (zijn oudere broertje bevestigde dit)

Veel van mijn klasgenoten bleken al eerder op bezoek te zijn geweest in deze stad, voor mij was het echter de eerste keer (gek genoeg de eerste keer zelfs dat ik de Duitse grens over ben gegaan) Waar mijn klasgenoten me vooral erg enthousiast over het Berlijnse uitgaansleven en de schijnbare erg relaxte en alternatie cultuur kende ik Berlijn toch vooral nog steeds als de hoofdstad van de Oorlog, en daarna het middelpunt van de koude oorlog, mijn beeld van de stad was dus een aantal decennia gedateerd. Ik trof in Berlijn aangekomen een stad aan die inderdaad een zeer eigen vrijzinnige cultuur heeft. Vooral dat het verhaal dat er in Berlijn volop op straat bier gedronken word waar was verraste mij toch wel. Er was duidelijk veel gebeurd in die paar decennia die ik gemist had, al voldeed het toch ook wel weer aan het stereo type van de Duitsers als bier drinkende worst eters (echt overal curryworst), eerst waar ik gedurende mijn verblijf natuurlijk noodgedwongen wel een beetje mee heb moeten integreren, when in Rome right?

Veel van de tijd werd doorgebracht met het bezoeken van musea, ik studeer aan de kunstacademie dus dat was te verwachten. Het was in een van de musea dat Berlijn voor mij een verrassing had wachten. Niets vermoedend struinde ik door het “Neue National”, Na eerst oog in oog met de king te hebben gestaan, hij klaar om zijn pistolen te trekken (Elvis door Andy Warhol), Ik vooral blij verrast om hem te zien na kamer na kamer door te zijn gelopen met allerlei misschien wel heel interessante maar vooral ook hele abstracte schilderijen. Wachte er een nog grotere verrassingen, opeens hingen er daar, in een grote glanzende gouden, stiekem wel een beetje kitscherig foute, gouden lijst twee Bacons. Na de weken ervoor boek na boek te hebben doorgespit stond ik nu oog in oog met mijn idool. Ik moet toegeven Bieber fans nu een beetje beter te begrijpen, maar wat doe je? een schilderij kan je natuurlijk niet bespringen, dat besefte ik in ieder geval toen ik te dichtbij kwam en er een harde zoemer gevolgd door een boze blik en een Duitse zin van de suppoost op mij gericht werd. Dus toen maar heel braaf op de foto gegaan, op de foto met mijn idool =) Toch het hoogte punt van mijn eerste grote schoolreis.

Me being a shameless fanboy

I’m 21 years old but none the less I went on my first ever sleep over school trip only last month. It was a very new experience. A trip to Berlin where to my suprise I came eye to eye with my currently biggest Idol -no not the Biebernator- it was a painting by Francis Bacon^^.

– Pirate

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s